vw_revmatologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

РЕВМАТОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Лумбаго

  Дефиниција: Лумбаго претставува блага до остра болка, или непријатност во долниот дел од грбот. Болката може да биде акутна или хронична доколку константно се чувствува во период од три месеци. Од оваа непријатна болка страдаат млади луѓе кои се занимаваат со тешка физичка работа како и луѓе во...

 • Лумбоишијалгија (Ишијас)

  Ишијасот претставува заболување , кое што настанува со оштетување на корените на ’рбетниот столб предизвикани од лумбалните интервертебрални дискуси. Социолошкото и медицинското значење на ишијасот потекнува од фактот дека тој претставува еден од честите причини за работна неспособност, односно...

 • Лекувањето на трајно-активниот ревматоиден артритис – предизвик на 21-от век

  Перзистентниот активен ревматоиден артритис (RA) ја опишува болеста која трае подолго од 6 месеци и која е одбележана со континуирано воспаление и покрај примената на метотрексатот и останатите лекови кои го модифицираат текот на болеста. Лекувањето на болните со перзистентно активен ревматоиден...

 • Откриен е генот кој влијае на нивото на болка кај остеоартритисот

  Истражувачите открија нов ген поврзан со остеоартритис. Ова е само третиот ген кој е пронајден за оваа оваа болна и онеспособувачка состојба која афектира 40% од луѓето постари од 70 години. Оваа варијанта на генот MCF2L е пронајдена во Сангер Институтот, каде истражувачите користеле...

 • 6 разлики помеѓу остеоартритис и ревматоиден артритис

  Артритисот се јавува во повеќе форми. Всушност, овој термин може да се употребува за бројни состојби, вклучувајќи ги псоријатичен артритис, реуматоиден артритис, гихт и остеоартритис. Остеоартритисот и ревматоидниот артритис често пати не се разликуваат од страна на пациентите. Затоа ќе наведеме 6...

 • 1 од 4 пациенти со псоријаза имаат недијагностициран артритис

  Псоријазата е хронична автоимуна кожна состојба од која боледуваат милиони луѓе ширум светот. Новите сознанија во врска со псоријазата тврдат дека 1 од 4 пациенти кои боледуваат од оваа кожна болест, имаат недијагностициран псоријатичен артритис. Псоријатичниот артритис е вид на...

 • Најчести причини за болки во вратот

  Често пишувате пораки преку мобилниот телефон, а ниту од компјутерот не се одвојувате така лесно? Тоа се, според стручњаците, двете клучни причини кои може да предизвикаат болка во вратот. Болките од честото свиткување на вратот може да доведат до траен артритис. Ако таквата состојба не се...

 • Бурзитис (Bursitis) – една од причините за болка во зглобовите

  Автор: Д-р Наталија Хаџи-Петрушева Бурзитисот претставува воспаление на бурзите – мали оддели кои се исполнети со течност, и се лоцирани во близина на зглобовите и коскените испакнувања (проминенции) насекаде во телото. Бурзите делуваат како амортизери помеѓу мускулите, тетивите и коските. Тие...

 • 5 факти за реуматоидниот артритис и депресијата

  Реуматоидниот артритис и депресијата - Луѓето со реуматоиден артритис имаат два пати поголеми шанси од депресија, отколку луѓето без ова воспалително автоимуно заболување. Животот со хронична болка и потенцијална инвалидност, може да го направи лицето беспомошно и безнадежно....

 • Ладното време може да ја влоши болката во зглобовите

  Луѓето кои што страдаат од болки во зглобовите треба да внимаваат добро да се облечат бидејќи ладното време може да ја влоши болката, се вели во новото научно истражување. Иако резултатите од истражувањето не се конечни, се смета дека влошувањето на симптомите во зима може едноставно да биде...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER