vw_otoringolaringologija | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГИЈА

                           
                           
                           
                       
 • Туѓи тела во надворешен ушен канал

  Во надворешниот ушен канал, можат да се сретнат разни туѓи тела, внесени случајно или намерно. По потекло може да бидат органски или неоргански, живи или мртви. Причина за настанување Најчесто се среќаваат кај деца кои од љубопитност ставаат разни предмети во увото. Кај...

 • Пасивното пушење го зголемува ризикот од губење на слухoт кај тинејџерите

  Истражувањата што се извршиле на 1500 тинејџери помеѓу 12 до 19 години во САД, покажаа дека пасивното пушење директно го оштетува слухот. Колку што е поголема изложеноста на чадот од цигарите, толку и оштетувањата ќе бидат поголеми. Сеуште не е јасно колкаво изложување би го...

 • Авионско уво

  Авионско уво, уште наречено баротраума, братотитис медиа или аеротитис медиа, преставува оштетување на ушното тапанче и средното уво, кога притисокот на воздухот во средното уво и воздушниот притисок во околината не се во рамнотежа. Ова особено се чувствува при полетување или слетување со авион....

 • Доживотните музичари имаат подобар слух

  Една канадска студија тврди дека оние луѓе кои свират на инструмент во текот на целиот свој живот, имаат подобар слух во староста, споредено со луѓето кои не свират на никаков инструмент на иста возраст. Студијата објавена во Психогија и Стареење, проследила аудиолошки тестови на 74...

 • Аносмија (Отсутство на чувството за мирис)

  Аносмијата претставува отсуство на сетилото за мирис Причина Аносмијата може да биде вродена (наследна) и стекната. Причини за аносмија можат да бидат менингеоми, тумори на базата на черепот, интракранијални процеси, ринитиси и др. Клиничка слика Губитокот на сетилото за...

 • Ринолити - причина за пореметување во дишењето

  Ринолитите претставуваат творби во носната шуплина кои го пореметуваат дишењето. Причини за настанување Порано, туѓите тела во носната шуплина можеле да останат незапазени подолго време, без да предизвикаат значителни тегоби. Меѓитоа, тие може да послужат како јадро околу кое се таложат...

 • Затоплувањето им годи на синусите

  Автор: д-р Милан Чакароски Со првите ледени денови кога температурата започнува да се движи под нулата, започнува најтешкиот период во годината за сите оние кои имаат чуствителни синуси. Ниската температура, ладниот ветер и престојот во непроветрени простории е погодно за ширењето на вирусните...

 • Бучава (Штетно дејство на бучавата врз организмот)

  Дефиниција Бучавата се дефинира како непријтна звучна сензација која во организмот создава штетни ефекти. Таа обично се манифестира како висока гласност од околу 110-120dB, иако може да има пониски или повисоки вредности. Бучавата обично подразбира спектар на звуци со различни фреквенции –...

 • Влијанието на морската вода врз носната слузокожа и правилното дишење

  Дишењето преку нос е единствено нормално дишење. Иако се почесто ние дишеме само преку уста, сепак дишењето преку нос е најдобро и најздраво за нашиот организам, но зошто? Преку дишењето со нос, воздухот кој што влегува во дишните патишта треба да помине подолг пат додека да дојде во...

 • Алергиски воспалителни процеси на носот

  Алергиските заболувања се во голем пораст. Причина за тоа се секако современиот начин на живот кој го диктира цивилизацијата, урбанизацијата и индустријализацијата. Алергиските заболувања спаѓаат во адаптациски заболувања, а современиот живот исполнет со сртесови е погодно тло за нивното...

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER