vw_bolesti_t | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - T

                           
                           
                           
                       
 • Тромбоцитопенија (намален број на тромбоцити)

  Автор: д-р Елена Јовановска -специјализант по Анестезија, Реанимација и Интензивно лекување- Тромбоцитопениите претставуват состојби каде бројот на тромбоцитите е намален. Спаѓаат меѓу најчестите причини на хеморагични симдроми. Поделба на тромбоцитопениите Тромбоцитопениите се делат врз...

 • Трихомонијаза

  Трихомонијазата претставува сексуално пренослива болест (СПБ) која што ја предизвикива мал организам со име Trichomonas vaginalis. Најчесто од оваа болест се погодени жените, додека мажите можат да се инфицираат и да ја пренесат инфекцијата на нивните партнерки за време на сексуалниот однос...

 • Тендонитис – Тендинитис

  Тендинитисот претставува инфламација на тетивите, често од прекумерна употреба, пропратено со болка. Тендинитисот е честа спортска повреда која се случува од прекумерна употреба. Тендинитисот може да предизвика длабока и јака болка која е тригерирана од воспаление на тетивите. Тетивите...

 • Емболија и тромбоза на артериите на горните и долните екстремитети

  Автор: Д-р Надица Мехмедовиќ Специјализант по Анестезија, реанимација и Интензивно лекување Акутните облитерации (запушувања) на периферните артерии настануваат поради ненадеен прекин на циркулацијата. Клиничката слика е мошне тешка и зависи од локализацијата на облитерапијата и можноста за...

 • Трахома

  Трахома (грануларен конјуктивит) е пролонгирана инфекција на конјуктивата предизвикана од Chlamydia trachomatis. - Оваа бактерија го инфицира окото најчесто кај деца кои живеат во понеразвиените, топли и суви земји. - Може да се јави црвенило, солзење на окото,...

 • Торзија на тестис – увртување на тестисот околу својата оска

  Тестикуларната торзија е увртување на тестисот околу својата сперматична врвка при што доаѓа до блокирање на крвниот проток. Тестикуларната торзија обично се јавува кај мажи во периодот помеѓу пубертетот и 25-тата година, но може да се појави и во било која возраст. Ненормалниот развиток на...

 • Тумори на дојка

  Туморите на дојкатa можеме да ги поделиме на бенигни и малигни Бенигни тумори Тука спаѓаат: фибрoаденом, филоидниот (phyloides) тумор и интрадуктален папилом. Фиброаденомот е цврст добро ограничен чвор со различна големина кој се јавува како резултат на пролиферација на дукталниот...

 • Туберкулоза

  Автор: Д-р. Офелија Маџевска ПЗУ “Д-р. Офелија“ Историја на туберкулозата Туберкулозата е болест, стара колку и човештвото. При палеоантрополошки истражувања, докажани се туберкулозни промени на прешлените на неолитскиот човек. Подоцна, такви промени се среќаваат и на мумиите на...

 • Туларемија

  Туларемијата претставува инфективно фебрилно заболување од групата на зоонози предизвикано од pasteurella tularensis. Клинички се одликува со примарна инфективна лезија, регионален лимфаденитис и општ инфективен синдром. Туларемијата во Македонија ја има, но поретко се појавува. На Балканот...

 • Тромбоза – крвен засирок на погрешно место

  Автор: Д-р. Горан Николов Специјалист интернист - субспецијалист кардиолог Центар за внатрешни болести „СРЦЕ“ Засирувањето на крвта (коагулација) е нормална појава т.е. начин на кој организмот се брани да искрвави од помали повреди. Кај здравиот организам има постојана рамнотежа помеѓу...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER