vw_bolesti_m | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - М

                           
                           
                           
                       
 • Миоглобинурија – Дефиниција, етиологија и клиничко значење

  Автор: Владимир Стојчевски Миоглобинуријата претставува состојба на организмот при која има присутство на миоглобин во урината. Тоа е доказ за тешка мускулна дегенерација, иако не сите такви дегенерации резултираат со миоглобинурија; се зависи од содржината на пигментот во мускулот и бубрежната...

 • Мускулни дистрофии

  Автор: Д-р Милан Чакаровски Мускулните дистрофии се примарни, наследни заболувања на мускулите од дегенеративна природа. Најчесто започнуваат во младата животна возраст и се развиваат со текот на годините за после пократко или подолго време да го доведат болниот во сериозно хендикепирана...

 • Мегалобластна и пернециозна анемија - зошто се јавуваат?

  Мегалобластната и пернециозната анемија се јавуваат како последица на пореметување на матичните клетки во коскената срцевина кое се јавува како последица на пореметена синтеза на дезоксирибонуклеинската киселина (ДНК). Најчест причинител за појава на оваа состојба е недостатокот на витамин Б12...

 • Мијастениа гравис (Muasthenia gravis)

  Што е мијастениа гравис? Мијастениа гравис претставува хронична автоимуна неуромускулна болест која се карактеризира со различен степен на слабост на скелетните мускули на телото. Името мијастениа гравис кое има латинско и грчко потекло буквално значи “гробна мускулна слабост”. Но со...

 • МОРБИЛИ (мали сипаници)

  Вирусот на морбили спаѓа во семејството Paramyxoviridae. Тоа се RNK вируси со големина од 150-200 nmво дијаметар. Геномот на морбилите се состои од едноланчан RNK и имаат двослојна липидна мембрана. Вирусот не е лесно прилагодлив, и темперетурата брзо го уништува, исто така и воздушното струење,...

 • Месечарење - сомнамбулизам

  Месечарењето, уште наречено и сомнамбулизам, се карактеризира со повторувачки епизоди на моторна активност за време на спиењето, како што се станување од кревет, истегнување, шетање наоколу и слично. Личноста, за време на овие активности е будна, бидејќи очите и се најчесто отворени, но таа се...

 • Манија

  Автор: Д-р Милан Чакаровски Раната фаза (хипоманија) обично започнува со зголемено чувство на задоволство, самодоверба, друштвеност, креативност и енергија. Во оваа фаза лицата се мошне продуктивни на работа, креативни, социјално привлечни и забавни за друштвото. Поради задоволството кое го пружа...

 • Метеоропатија

  Секогаш кога ќе се најдеме во непријатна ситуација кога треба да се започне разговор или ќе се исцрпат темите се зборува за времето. Меѓутоа, за времето се зборува и од аспект на здравјето и на влијанието на климатските фактори врз човечкото тело. Промената на климата има директно влијание...

 • Воспаление на срцевиот мускул - Миокардитис

  Автор: Д-р. Горан Николов Специјалист интернист - субспецијалист кардиолог Центар за внатрешни болести „СРЦЕ“ Миокардитисот претставува воспаление на миокардот т.е на срцевиот мускул, карактеризирано со жаришни или дифузни инфилтрати на воспалителни клетки во просторот помеѓу миокардните...

 • Синдром на Минхаузен - сериозно ментално пореметување

  Автор: Д-р Александар Ристески специјализант по Психијатрија Дефиниција Синдромот на Минхаузен претставува сериозно ментално пореметување кое што кај личноста што има многу голема и длабока потреба за внимание се преправа дека е болна или намерно се разболува или повредува. Луѓето кои...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER