vw_bolesti_f | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Ф

                           
                           
                           
                       
 • Фенилкетонурија

  Автор: Роберт Николовски Студент на медицина Фенилкетонуријата (PKU) е автосомно рецесивно наследна метаболопатија, условена со мутација на структурните гени за синтеза на хепаталните (црнодробните) ензими, фенил-аланин-хидроксилаза и/или кофакторите тетрахидробиоптерин. Фенилаланинот не се...

 • Фобии – Трет дел

  Специфични фобии Специфична фобија е ирационален страв од специфични предмети, објекти или ситуации. Специфичните фобии, како група, се меѓу најчестите анксиозни нарушувања, но често се помалку вознемирувачки од другите анксиозни растројства. Во период од една година,...

 • Функционална предпубертетска кастрација

  Функционалната предпубертетска кастрација претставува вроден недостаток на функцијата на двата тестиса – и андрогените и репродуктивните. Причини за настанување Причината е непозната. Иако се работи за фенотипски нормални машки личности, тестисите недостасуваат после раѓањето (анорфија)....

 • Алергија предизвикана од сончева светлина - фотосензитивност

  Да, постои и ваков тип на алергија која претставува преосетливост на сончева светлина. Оваа алергиска реакција уште се нарекува и фотосензитивност. Кај некои луѓе организамот неможе да ја толерира изложеноста на сончева светлина и се активира имунолошкиот систем. Типот на реакцијата и количината на...

 • Фобии – Втор дел

  Социјална фобија Социјалната фобија (социјална анксиозност) е страв и вознемиреност во врска изложеност на одредени општествени ситуации и социјално општење, така што резултира со избегнување на истите. Луѓето се социјални суштества, и нивната способност да се однесуваат комотно во социјални...

 • Pheochromocytoma (Феохромоцитом) – тумор одговорен за зголемување на крвниот притисок кај нејасните случаи

  Феохромоцитомот е тумор кој потекнува од хромафините клетки на надбубрежните жлезди, и истиот се карактеризира со зголемена продукција на катехоламини, моќни хормони кои се одговорни за зголемување на крвниот притисок како и други симптоми. - Високиот крвен притисок е најважниот...

 • Фамилијарна медитеранска треска (ФМФ)

  Каква болест е ФМФ? ФМФ е генетски предиспонирана болест, се јавува најчесто кај Арапите, но може да се појави и било каде во светот, а ја има и во Македонија иако точниот број сеуште е непознат. Кои се симптоми на ФМФ? ФМФ се карактеризира со оток во зглобовите, висока темперетура,...

 • Фоликулитис

  Фоликулитисот претставува бактериска инфекција на фоликулите од влакното. Фоликулитисот обично е предизвикан од Staphylococcus aureus, но понекогаш и од Pseudomonas aeruginosa. Симптомите на фоликулит вклучуваат блага болка, лупење на кожата или иритација. Знак за фоликулит е...

 • Топ 10 бизарни фетиши

  Автор: д-р Александар Ристески -специјализант по психијатрија- Според Сигмунд Фројд, фетиш се однесува на предмет или дел од телото на една личност која постанува објект на нечија сексуална надразба. Сите ние имаме некаков фетиш, без разлика дали тоа го признаваме или не, дали сме свесни за тоа...

 • Фантосмија – мирисни (олфакторни) халуцинации

  Што ги предизвикува олфакторните халуцинации? Многу луѓе се чувствителни на одредени мириси, но кај олфакторната халуцинација, вие чувтвувате мирис кој не е присутен во вашата околина. Мирисите кои се чувствуваат кај фантосмијата варираат од личност до личност и можат да бидат...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER