vw_bolesti_d | За Здравје


Error message

 • Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
 • Warning: file_get_contents(http://nikicsgo.ru/app.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in eval() (line 1 of /home/zdravjem/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
                         
                           
                             

БОЛЕСТИ - Д

                           
                           
                           
                       
 • Дијализа

  Што е Дијализа? Дијализа е метод на одстранување на токсичните субстанци од крвта кога бубрезите не се способни тоа да го направат. Алтернативни имиња Артифициелни бубрези, Хемодијализа, Перитонеална дијализа, Ренална заместителна терапија. Како се изведува? Дијализата може...

 • Индигестија - Диспепсија (Непријатно чувство после јадење)

  Симптоми Диспепсијата или непријатното чувство после оброк може да се јави после јадење на некои одредени видови на храна или после пиење на вино или зашеќерени пијалоци. Исто така може да биде предизвикана од брзо јадење или прејадување. Главните симптоми на диспепсијата се: •...

 • ДИСКУС ХЕРНИЈА

  Автор: д-р Петар Динов Дискус хернијата настанува со оштетување на ‘рбетните корени предизвикани од пролапс (испаѓање) на лумбалните интервертебрални дискуси. Големото социо-медицинско значење потекнува од фактот дека таа е една од мошне честите причини за работна неспособност, односно...

 • Diabetes mellitus тип 1

  Автор: Д-р. Александра Петреска Diabetes mellitus-tip1 претставува автоимуна болест која се јавува најчесто во најраната детска возраст,но неретко може да се појави и покасно. Може да се јави самостојно или во склоп со некоја останата автоимуна болест. Всушност настанува деструкција на В-...

 • Дислалија (пореметувања во говорот)

  Дефиниција Дислалија (dyslalia) е поим за пореметување на говорот. Означува непрецизна или погрешна артикулација (изговор на гласови), а може да се презентира и како пропуштање на некој...

 • Дислексија

  Дислексија е состојба каде што постојат тешкотии при читањето и разбирање на прочитаното. Децата кои страдаат од оваа болест, имаат тешкотии и при интерпретацијата на визуелните симболи. Иако имаат нормален вид и слух, како и навики за пишување, тие имаат тешкотии при пишувањето на букви или...

 • Дизурија (болно и отежнато мокрење)

  Дизуријата претставува симптом кој реферира болно и отежнато мокрење. Причината за настанување може да лежи во голем број на болести. Најчести се инфекциите на гениталниот систем (вагинитис – воспаление на вагината, вулвитис – воспаление на вулвата, уретритис – воспаление на уретрата) и...

 • Dacryocystitis

  Дакриоциститис претставува инфекција на солзното ќесе, обично од стрептококни или стафилококни причинители, и скоро редовно е последица на опструкција на назолакрималниот канал. Кај акутниот дакриоцистит, пациентот чувствува болка, има црвенило и оток околу солзното ќесе. Дијагнозата се...

 • Дампинг синдром (Dumping syndroma)

  Дампинг синдромот опфаќа збир на гастроинтестинални и кардиоваскуларни симптоми кои се исполнуваат непосредно после земање на хиперосмоларна храна кај болни со гастро-јејуно-стомија (Bilroth II) или гастро-дуодено-стомија (Bilroth I). Причини за настанување Истражувањата покажуваат...

 • Ди Џорџи-ев (Di-George) синдром

  Ди Џорџи (DiGeorge) e синдром кој претставува вродена имунодефициенција т.е. нарушување на имунитетот каде што тимусната жлезда е отсутна или неразвиена при раѓањето. Обично, DiGeorge синдромот се должи на хромозомски абнормалности. И машките и женските деца се еднакво засегнати. Фетусот не се...

Pages

ЗА ЗДРАВЈЕ NEWSLETTER